Австрискиот претседател со маска на лицето се вози во трамвај

Објавено пред

 

Претседателот на Австрија, Ван дер Белен, често се вози со јавниот превоз. Тој ја продолжи таа практика за време на пандемијата на Ковид-19, за што сведочи и фотографијата што ја објави минатата недела.

„На пат со (виенскиот трамвај) Винер линиен за посета на Complexity Science Hub во Виена“, се наведува на официјалната фејсбук-страница на Ван дер Белен со фотографија, во пост на 16 јуни.

Возејќи се со јавен превоз и притоа штедејќи ги парите на неговите даночни обврзници, австрискиот претседател носи маска, како што се гледа на фотографијата.

На тој начин го намалува ризикот да се зарази од други, но и самиот да зарази други лица во случај тој да е позитивен за коронавирус, а да не знае. Со тоа тој им дава позитивен пример на своите сограѓани.